Followers

Saturday, March 19, 2011

Indahnya hIdUp ber'cOupLe'

erm..this precious morning,i want to share with u all..about something new that i got yesterday..hehe..actually on the pamplet..hehe..but i really want to share with my dear fwens bloggers..ngeee..its something about marriage in a early age..=)..so,i thought,maybe its a little smile on ur face after reading my article that i copy from the article..but its in malay la..too lazy to translate to english..hahaa..then,i'm not really good in English..band 3 je kot..hahaa...ok,i want to begin..hehe

Siapa kate xbole couple??!//...Couple la..tapi kenalah 'couple' yg halal...iaitu BERNIKAH ye..

"dan kahwinkanlah org2 bujang(laki dan pompuan)dari kalangan kamu dan org2 yg soleh dari hamba2 kamu,lelaki da pompuan. Jika mereka miskin,Allah akan memberikan kekaaan kepada mereka limpah kurniaNya kerana Allah S.W.T Maha luas rahmat dan kurniaNya lagi Maha Mengetahui"{An-Nuur:32}

=)  BERNIKAH....

jika pelbagai alasan yg dikemukakandemi mengatakan bahawa nikah di alam kampus itu mustahil,maka khitbah adalah solusinya.Nikah khitbah adalah sama seperti nikah biasa mengikut hukum dan perundangan Islam yg mempunyai 5 rukunnya iaitu..suami,isteri,wali,saksi,aqad(ijab qabul)

=)  NIKAH KHITBAH...

kelebihan nikah nie,ialah mereka adalah pasangan suami isteri yg sah mengikut hukum agama. Andai dalamtempoh itu mereka bertemu,keluar la,dating,study same2,even mereka mengadakan hubungan persetubuhan pon,ianya tidak salah..

Kedua2 pasangan x perlu duduk sekali,xperlu mencari rumah,xperlu tangung satu sama lain..etc.Nikah adalah untuk m'halalkan perhubungan & juga membina kematangan..

=)  PERBAHASAN HUKUM..

Salah 1 dalili yg digunakan oleh sebahagian para ulama' ialah perkahwinan Rasulullah S.A.W. dengan Aishah r.a menurut hadis yg diriwayatkan oleh Bukhari dan muslim,Rasulullah S.A.W. telah mengahwini Aishah ketika berumur 6 tahun,dan hanya duduk serumah ketika berumur 9 tahun. Hadis ini menjadi dalil berlakunya akad nikah,maka bukan kewajipan bagi memperlai untuk teus tinggal serumah terutama atas persetujuan kedua phak untuk beberapa tempoh yg dipersetujui.

=)  RISIKO

Perkahwinan di kampus ini juga x sunyi dari risiko. Pernikahan di kampus hayalah salah satu kaedah rawatan untuk gejala maksiat di IPT..Sekurang-kurangnya,walaupun ia berisiko,ia masih dapat mengelakkan risiko yg lebih besar. Namun,bagi mereka yg x terlibat dengn gejala berpacaran,adalah digalakkan untuk mereka hanya menumpukan perhatian kepada pembelajaran.

o0key..konklusinya..bebanan nafkah itu x diwajibkan ke atas suami sekiranya kehidupan biasa suami isteri belum berlku.Bagaimanapon,sekiranya suami isteri tersebut keluar bersama,maka tiada halangan dari segi syara' kerana mereka adalah suami isteri yg sah..Akhirnya,walau apepon tindakan yg diambil,pastikan mardhatillah menjadi matlamat utama..

=)  NIKAH..
        c0NnectIng Pe0opLe..




ahah'...that's all my article today..a little bit knowledge to share wif u all..hehe..i think,i also want to do like this..hehe..when i meet with the RIGHT gurl..and make a 'halal' relationship with her..insyaAllah..=)..so,I hope,all of my friends can take a note about this..yeah!...so,i end my post today with Assalamualaikum..
keep smile..=)

6 comments:

Angah Ira said...

:) suka ah! \gatal seyh saya/
and baru tau boleh rupanya tak duduk serumah lepas kawen. terima kasih..
nanti nak nikah jangan lupa bagitau eh.. HAHA

aiman rashidd said...

huhuhu bagus lah syimir , HAHAHA goodjob rajin bagitau ;)

study rerajin :D

anasyahna said...

haha, benarkah?? when u meet the right gurl, make sure that u'll invite me on ur wedding k..^__^

Masthura Yahaya ;) said...

syimir.
^_^

maceklala said...

OUHH PERKAHWINAN, DIDAMBA SELALU, MWAHAHA ;p TAPI BETUL AA, HAHA.

Syaira Kayy said...

bestnye . aceli, mmg lookin forward utk kawin awl. huuuu, kn bgus tu . hehe ^^