Followers

Saturday, March 26, 2011

berMaLam dI laNtai se0ranG leLaKi

Assalamualaikum...cam beser la..arinie,ana nak kongsi satu cerita la..maybe ini cerita rekaan semata2..tapi ini boleh la menyedarkan diri kita yg selalu leka daripada mengingati Allah s.w.t...selalu melakukan dosa..tidak ketinggalan juga ana sebagai hambaMu yg lemah Ya Allah..jadi,ana haraplah..kalau sape2 yg berpeluang bace note nie,bacelah smpai abes,insyaAllah..ia boleh menyedarkan kite..=)

                       Begini kisahnye..(jeng3x)...,kisah berlaku ketika 1 rombongan guru pelatih ke tmpt bersejrah. Tempt itu sungguh sepi dan lengang. Al maklumla..kate tmpat sejrh..bukannye funfair nak bisng2 kan..maka,guru pelatih turun la dari bas. pegilah mereka menikmati kesan sejarah tue..(kononye la)..Nak dijadikan cerite,ada la sorang guru pelatih gurl yg sgt tekun mencatit(ye2 la tu..),tanpa disedari,terpisah dgn kumpulan guru yg lain..

                       Then,cikgu2 lain lak ingt semua da ada dalam bas..so,meraka chow la..Trainee yg tertinggal tadi da gabra..mane taknye..sorang2 kot kat tmpt sejarah..wat nye hantu Jepon kluar..haha..naya beb..So,die tekad la berjalan kluardari tmpt tu..jumpelah satu kampung...tapi kan..die round la kat kmpung tu..cam da tade org jek..jalan punye jalan..jumpelah satu pondok. Die ketuk la pintu..keluar la seorang pemuda.Lalu trainee tadi pon menceritakan masalahnye..

                       Masalahnye..waktu tu da nak maghrib..jalan ke jalan utama,jauh sgt kott..so,lelaki tu suruh la trainee tu tidor di pondok tu jek..esok baru die hantar keluar trainee tu..Trainee tu di suruh tidur atas katil,tapi laki tu tidur kat atas lantai berhamparkan sehelai kain lain bergantungan sebagai pengadang dia nagn trainee tu. trainee tu da takut giler da..ta boleh tido wa cakap lu..laki tu pulak, bace novel(ececeh..) kat penjuru pondok tu..tiba2..laki tu tetibe je tutup novel tu,dan pergi kat lilin yg menyala dan membakar jarinya satu persatu..(wow!).. Trainee tu apelagi..cuak giler..coz,ingatkan laki tu wat ajaran sesat ke ape kan..maka,due2 ta xtido sampai pagi. Hamek ko..

                       Bila da pagi,laki tu hantar la gurl tu kat pekan..bole la dapt bas ke ape ke nak balek rumah kan..balek2 jek..ape lagik,trainee tu cerite ta la kat parents die..Parents die due2 heran..dan pelik..tgk anak die cam lesu jek..Si bapa nak la jumpe laki tadi tu,so si bapa menyamar la jadi pemburu yg tersesat..tyme jumpe jek,dalam hati si bapa,pelik la tgk jari2 tangan laki tadi berbalut dan si bapa tanye la sebabnye..so,lelaki tu cerita la bahawa ada 2 malam lepas,ada sorg perempuan cantik elok paras rupa( sejuk hati bapak tu,dengar anak die dipuji..hehe)..untuk tumpang bermalam di pondok die. Dan sudah tentu iblis sudah bersama mereka. Disebabkan takut terjadinya sesuatu,laki tu mebakar jarinya satu persatu supaya dapat menghindarkan diri daripada memperkosa permpuan itu.

                    Mendengar penerangan laki tu,si bapa pelawa la laki tu dtg ke rumahnye dan berhajat dan kahwinkan anaknye dengan laki tu,tanpa diketahui laki tu yg bahawasanya perempuan yg akan dikahwininya adalah perempuan yg menumpang tidur di katilnya 2 malam yg lalu..

so,moral of the story..jangan la bagi org yg bukan muhrim,xsame jantina ngan kite,tidor kat tmpt kite..kalau x,kene potong jari la jawabnye..hehe..gurau jek..

Moral Cerita

Apabila kita nak buat dosa tu,cubalah kita letakkan tangan kita atas api. kalau kita mampu menahan api kepedihan tanpa rasa sakit,lakukan la dosa tue..TETAPI kalau x..tayah buat dosa tu.......

Ingatlah bahawasanya api dunia nie,telah di hilangkan bisa neraka selama beribu2 tahun baru diletakkan di dunia, dan cuba kita bayangkan dan rasakan kepedihan api sebenarnya iaitu 
API NERAKA..

Ana harap,kamu semua dapatlah amek input2 dalam cerita nie eh..yang baik2 je au..so..same2 lah kita saling mengingati..kerana manusia nie,sering lupe..dan perkataan manusia nie pon berasal dari perkataan arab,iaitu,nasi..(kalau xsilap ana la..)..iaitu lupa..sesunguhnya lupa tu,penyakit manusia ..=)

2 comments:

anasyahna said...

sangat suke cite niy.. =) thanks for sharing~

Syaira Kayy said...

bestnye cite ni ^^ .