Followers

Saturday, December 24, 2011

Story - mory -,-"

Assalamualaikum everyone. As ususal, I'm rarely update now,maybe I want to fix my time for updating my blog,maybe once a week or twice.InsyaAllah :)

but today I want to share with all of u one story

the title is :

A highway employee and his card

A State Highway employee stopped at a farm and talked with an old farmer. He told the farmer,"I nee to inspect your farm for a possible new road."

The old farmer said,"OK, but don't go in that field." The Highways employee said,"I have the authority of the State Government to go where I want. See this card? I am allowed to go where I wish on the farm land."

So the old farmer went about his farm chores.

Later,he heard loud screams and saw the State Highway employee running for the fence and close behind was the farmer's sprizebull. The bull was madder than a nest full of hornets and the bull was gaining on the employee with every step.

Smiling,the old farmer called out to the State Highway employee,"Show him your card."


-THE end-

hahahaha.first of all,I took this story from my collection of book that I also rarely read.hehehe.the title of the book is "Life is an Open secret" . this book is very enjoyable becoz it's not like others novel that story romance,horror or so on.but this book stories many stories that give out many of moral values that we can follow and make it as a lesson.

erm,for sure I want you guess what is the moral of the story?

hehehe..act,the moral of the story is.

eventhough we have a license or somethingelse but act,we should hear others' advice for first. Allah has sent us many signs to us as our guidance like Alquran & asSunnah and He also sends people to give advice to us and be a good muslim.but we always ignore and refuse to hear other's advice and keep stubborn to do something.don't be too arrogant to this world becoz Allah knows everything.

Assalamualaikum and take care my friends :)

Friday, December 16, 2011

JUMAAT's song

Assalamualaikum..

di atas kesempatan nie,den nak tujukan lagu laa.. rasenye lagu nie da lama kot,tapi  baru je nak dengar2 kat bilik. hahahaha.. amat meninggalkan kesan yang mendalam rasenye, bagi diriku laa lagu nie dapat membuatkan aku rase..."oh,bnyknye dosa ku Ya Allah..."  malas nak letak lagu kat blog nie, carik sendiri la eh.just lirik je ku sertakan buat rakan2 blogger ku :)

selamat mencari dan moga hidup kita dirahmatiNya :)

PadaMu ku bersujud- Afghan.


ku menatap dalam kelam
tiada yang bisa ku lihat
selain hanya nama-Mu Ya Allah
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
* esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari segala fitnah
reff:
kau tempatku meminta
kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hamba-Mu yang slalu bertakwa
ampuniku Ya Allah
yang sering melupakan-Mu
saat Kau limpahkan karunia-Mu
dalam sunyi aku bersujud
repeat *, reff
repeat reff
pada-MU 

sorrylah,coz rarely update my blog :(

peace no war :)

Sunday, November 27, 2011

Broga Hill

Assalamualaikum people.
hehehe. sorry la for my rarely update. bukan pe,skrg nie,da dok UIA memang 'laju' la kan die nye wifi..grr..susah tol nak update blog.hehee..

tak terlambat utk ana mengucapkan Salam MaalHijrah kepada kawn2 ana. mulakanlah tahun baru nie,dengan azam baru kamu yee.. :)

okey,back to my topic. pagi2 tadi lagi,ana dan segerombolan pelajar UIA dan UniKL-BMI  ada lah pergi memanjat Bukit Broga nie..ngee..1st time seyh men hiking2 nie. memang excited la..gerak dari UIA dalam pkul 4.30 and reached there almost 5.30 kot. matlamat kami,nak solat subuh kat puncak,sempat kah?

dah nak masuk waktu kott..xpe.teruskan perjalanan kiteorg smpailah ke puncak Broga nie,time kiteorg naik nie,ramai gak lah yg da smpai atas.amboi.awal to, diorg dtg.semangat gak ke bang? hehehe. 'pendakian' mengambil masa selama 40 minit.tu pon kalau korang xberhenti -henti laa..kiterog memang stret je naik smpai atas.becoz,nak kejarkan waktu Subuh kan..da smpai kat puncak tu,ada satu hal lagik..mane kiblat weyhh..sorang pon xbawak kompas.ada smartphones pon masing2 tanak kuarkan.hahahaa..da tu,ikut logik jelaa..tgk matahari terbit belah mane,then,belakangkan matahari terbit laa..alhamdulillah,selesai solat subuh,kami sempat menatap keindahan ciptaan Allah sw.t  yg cantik..

then,adalah sedikit pengisian rohani buat kami,ada tazkirah sedikit dr Bro. Mumtaz. selama beberapa minat dan ada sesi Ta'aruf bersama2 pelajar2 UIA dan BMI.. act,program nie,dijalankan under PEMBINA.

do all of u know what it is?? Persatuan Belia Islam Nasional. :)

rasenye,pendakian nie,tadelah mencabar mane2 . tapi keadaan path2 yg xrata,then ada gak gaung2 skit. pastu jalan nye agak licin..so,sape yg berkesempatan,leh la pergi  sana untuk merasai ape itu mendaki.hehe.tapi,sebnrnye laa..daki bukit broga nie,bawah lagi dr basic untk mendaki gunung.ehehe..so,no wonder la kalau bebudak pon ramai kat puncak. :)
smilee..

nie la pandangannye..biase je.sebb amek gmbr pakai enset..hehee..kalau pakai dslr tu,lawa la rasenye..

nie lah ahli2 pendakian :)

terbaikk! rasenye,pasnie akan ku tawan gunung everest pulak :)

yg tgh diri tula Bro. Mumtaz 

tu die tapak solat kami :)
semua ngah lepak2 je after solat..

nie die 2org kawan ana yang join skali prog nie :)
pikir jauh.pasnie,gunung mane lak?..hehee

Monday, November 7, 2011

People DO change 2

Salam Aiduladha saya ucapkan . Yup.tak terlambat lagik kan? hehehe.. ada masa lagik nie kalau korang nak korban lembu.sempat lagik nie. macam biasa. raya haji memang susah nak meriah kan? Am I right? pegi solat raya pakai baju melayu,then g kubur arwah nek . pastu pegi umah atuk .lawat atuk yg dok tengok tv ja pastu balek umah,tukar baju,tukar seluar pendek,dok tgk tv jugak. hahaa.ape la kan. act,raya haji lebih bermakna dari raya aidilfitri. tapi kita wat lek je. maybe kat belah2 timur sana meriah kot. dengr2 cerita la. huhuhu..okey,back to topic. saya nak sambung post saya sebelum nie. hek3.

saya nak bahagikan perubahan nie kepada 3 subtopic.ececehh..bajet cam blaja lak ada topic2 nie.

DIRI SAYA

-Fizikal

erm,saya rasa la kan,fizikal saya nie still kurus.tak de perubahan pon.oh yeah! macam da makin buncit -,-"
sebab pe? coz semangat bersukan saya makin luntur. cehwah. hehe.seyesly beb,kat IIUM nie macam da malas da nak ber bola2 nie. haha.dok bilik tidor ja. hahahaha.kalau rajen,turunlah court futsal ke, padang ke.kalau lah rajin,tapi yg rajin nye,memang payah la nak dapat. hehe. after all,saya da potong rambut.botak 3.hahahaha.

- Kehidupan

huh.nie rasenya banyak gak yang da berubah. sejak dok IIUM nie.mestilah life berubah kan. hidup single je.memang kurang problem la.hihihi. rasenye belum masa kot,sebab ada gak terpikir :P  tak de jodoh agaknye. hehehe.then,rase hidup nie makin teratur la.jalan menuju ke masa hadapan tu da makin nampak.yela.da makin membesar kot...


KAWAN-kawan SAYA

hahaha.rasenye mereka makin berubah kot.adakah saya baru perasan? or memang nie adalah perubahan manusia setelah mereka meningkat dewasa? erm, why I said like that? mostly my friends yang kapel nie,jarang da ada masa ngan kawan.seyesly.mostly la.tak semua kawan saya camtu.ada je yang even da kapel, kami still contact2 ajak jumpa2.hehehe.nak buat camne kan,maybe mereka spend most of time with their beloved,sebab dengan mereka jugaklah diorang habeskan sisa hidupkan,bina masjid,bukan ngan kawan2 mereka nie,betul gak kan? tapi patutnya still la contact kawan2 kot. hahaha. tade tujukan pada sape2 .just reminder for me and my dear friends,

remember! kawan pon penting gak bile kita susah,tapi kawan yg ada time kita susah la susah nak carik.kan?macam mana nak carik? kenalah berkawan, baru leh tau mane yang baik,dan mane yg macam @#$@$#


FAMILY SAYA

urm,mereka nie pon da banyak berubah as long as when saya da start sem kat IIUM nie.haha.tapi naseb mereka nie berubah kepada arah kebaikan.huhuhu.loga den.ngee. yela,sekarang nie,after maghrib je,solat sunat jemaah sefamily.wow,nice.satu perubahan yg lain dari yg lain.hehe.then.my parents pon makin sweet each other.hahahaha.mereka makan bersuap seyh.how romantic are them.hehe..hope mereka berkekalan sweet camtuuu..hehee


okeyy.that's all. saje je describe perubahan yg berlaku di sekeliling saya :)

I want to show to all of u,that human always change .so,beware and becareful. try to cope with the changes. I hope all of u and myself can do it :)

SALAM AIDULADHA  sekali lagik ^_^

peace youh and keep smile :)

Saturday, November 5, 2011

People DO change

Assalamualaikum  and Hello to everyone. 
people's change ? 
 YA.people DO change rite?. 
erm,kenapakah saya terpikir topik nie?
 adakah saya akan berubah ?
 mungkin.
 adakah sesuatu di keliling saya sedang berubah? 
mungkin juga. sebab ,
people do change.

 why people do change? mengapakah? bagaimanakah? di manakah? -,-"
it always depends on urself.

tapi,masalahnye di sini,
diorang tu, I mean people la
berubah ke arah  yg lebih teruk 
adakah patut?
tak patut saya rase,tak patut

bila manusia berubah,ia adalah HIJRAH kan,
it means,berubah dari jahat kepada baik
dan dari baik ke lagik baik :)

nak berubah camne ek?
yup.itu pon satu masalah gak..
nak berubah?
ikut kata hati.tu yg penting
korang da besarkan.da baligh lagipon.
so,tau da apa yang baik dan buruk.
then,bezakan la yee :)
jangan nak berubah ke arah lebih dasyat.
dushh!.

AKU paling benci bila kawan2 rapat aku berubah.
hoishh..
berubah kepada baik saya gembira.
sebab mereka memang jahat.
hehehehe.

member2 nie.
bukanlah berubah kepada jahat or even more
but diorang halfly or totally change
tak tau kenapa
I can feel it

I DO MISS MY FRIENDS.
^_^ 

to be continued ..




Sunday, October 30, 2011

Depress

Assalamualaikum friends. How're u people?Hope all of my friends are in a good health. Why the title is depress.Why today?Why me? All the ques I cannot answer because Allah's plan is better. Firstly, today is the closing date to answer quizes in Yayasan Bank Rakyat for the shortlisted applicants. I'm the one. There are more than 7000 are shorlistd okeyy!.so many rite?  But the most things dat make me depressed was I cannot answer quizes well. If u want to know,the applicants must answer 51 ques about Bank rakyat,math,english and history for about 30 minutes only and it is only one TRY to answer the quizes. They don't responsible when our wifi is low in connection or anything else. When I was answering the questions,my cafe's wifi was very low and the link is broken!...OMG.. I kept trying but as I said before,there're only 1 one try each applicant. Aduii.. I feel very depressed now. I have missed my only chance to get scholarship. My hope is only one. To lessen my parents' burden. Ya Allah. I know You have a better plan for me.Just that.

I'm sorry.Maybe I'm just wasting your time.But I don't know how to express my feeling. Maybe wif blogging I can make my feeling better. But somehow,I want to go out from IIUM for a while.maybe BOWLING jom!.

tata.make a smile always.dis advice is specially dedicated to ME.of coz.

SORRY DAD,MUM .
saya nak cuba scholarship yg lain. tanak susahkan mak ayah lagik. cukuplah setakat ini.
sumpah sedih bai. take care u'olls.

Saturday, October 22, 2011

Some More...

Assalamualaikum,everybody.As u read the title,start from next week,I will sit for my quizes and exams.I feel quite excited to answer the quiz of ARABIC especially..haha.I felt like I'm still in secondary school like 4 years ago.Act,I feel very boring to learn just some languages now..erh..eventhough,I still feel happy with my classmates and teachers here.They're very cool yoo..but I'm missing to study Mathematics and Physics,I think so.But the most subject I miss is MATHEMATICS. Since school,I like to learn it,because it's very challenging.It make us to use our mind completely. I'll try harder to get the answer.It's my interest.But now,I must forget about that,becoz I must concentrate with EPT and then,I can exit to kuliyyah.

In EPT,I have reading,writing,and speaking test.The marking is something like IELTS I think,becoz the highest band is Band 9. To exit to kuliyyah,I must get at least band 5.5 for each test, and overall band is Band 6. Therefore,I must get one band 6 at least and the other band 5.5 to exit to kuliyyah. The most I worry about is speaking test. It's  litte bit different with Muet speaking test, becoz in EPT speaking test,I just get the title of the forum,and the 4 of us will discuss it either we agree or not. To make it fair,we must divide the team into 2,one group agree with the statement and the other vise versa.

Okey,maybe we can meet another time.It's quite late at night.I want to take a rest before the day starting tomorrow. Just one advice,If u know someone that want to study at IIUM,make sure he/she is very good in English or he/she will get the same thing happened to me. It's not to afraid anyone,but its as a awareness. Fortunately, graduates from UIA know Arabic and they also good in English too.It's our advantages :)
keep smile and visit my blog if u want to know some more about IIUM.

Monday, October 3, 2011

NEW JOURNEY IN MY LIFE

Assalamualaikum!
sorry ya.how i missed the moment when updating my blog at KK12,UM..
cuurently on my bed,updating my blog.
if u want to know lah.

 Now,I'm a student of IIUM
a new journey that I MUST go through..
at least, 4 years.
in Bachelor of Automotive Engineering (Mechanical)
why i said at least 4 years?

becoz,i'm currently in CELPAD
studying language..
CELPAD means Center for Language and Pre-University Academic Development

why i'm there?
becoz,i had failed both exams,EPT & APT during Ta'aruf Week
what's that?
EPT- English Placement Test
APT-Arabic Placement Test
I'm actually not failed the test..just not satisfied their requirement to exit to kuliyyah..
hehee
so,for this semester,i just learn English and Arabic
and i add more subject,Bahasa Melayu for Engineering,
sounds great rite,BM for Engineering..but I study History at that class...
wawawawa..:(
so,I must extend my years of study to 9 semester including this semester..
dushh!..
it's such an annoyying things maa...
but,I'm already accept the fate..
Allah have His own reason to do that..

so,I enjoy my life at IIUM
certain time.hehe
sometimes not.
especially on weekends,becoz.its kinda too boring for me
to just stay in my room.
okeylah..
its near to Subuh now.
maybe,next time,I can story more about my life in IIUM.
smile owez :)

Monday, August 29, 2011

EIDULFITRI...

berakhirnya RAMADHAN
datgnye SYAWAL

maka MERDEKA la syaitan
sebelum kita menyambut kemerdekaan

diharapkan kita
dapat meneruskan amalan-amalan baik sepanjang RAMADHAN
di dalam bulan-bulan seterusnya..

usah disambung perbuatan  mazmumah
setelah ditinggalkan sebulan RAMADHAN

papepon
dikesempatan ini
ingin ku susun 10 jari tangan
memohon ampun silap dan salah
andai terlanjur bicara
terkasar bahasa
diharapkan
dapat dimaafi
moga persahabatan kita
kekal selamanya



Tuesday, June 21, 2011

aKu PeniAga kEntAng sPRing..

assalamaualaikum..
hello everybody..erhh..cam da penuh meninggi  lalang kat blog nie beb. haha. da lama rasenye x update blog.. ngee.. bukan pe. makin busy laa. hatuii..
oke..
korang bace la tajuk gua bek2..gua adalah peniaga kentang springg!!!..
wawawawaaaa..tade lagik masa untuk berblog(ceh3x..padahal,jual petg2 je..),main PES, movie,cinema..aduii..serius busy beb..pegi da awal petg,dalam kol 2 lebih camtu,then balek da 8 lebih..
heheee..tapi seronok beb berniaga..
korang dapat jumpe ngan ramai orang..macam2 ragam laa..
then..kalau xsilap aku la..berniaga nie,antara 99 punca rezki.betul ke ek?.kalau salah,tolg betulkan eh ayat aku..hehe
then,berniaga nie pon,sunnah Rasulullah..:)
serius seronok beb,
kepada sesiapa nak try berniaga tu,try jela. xusah takut pada risiko,ape2 keje pon ada risiko lolz..
tol x kawan2?.
who know's korang leh berjaya ngan bende tuu..?kan2?..
aku pon,xpenah berniaga pon,ngan skit ilmu diberikan oleh ayahku,pakcikku,aku berniaga secara kecik2 je dulu..alhamdulillah..rezki Allah kan..:)
dulu pon,kat skola,tyme ada wat jualan2 ,escpecially tyme hari kebudayaan ke,hari kokurikulum ke,whatever la,aku dok menghabeskan duet dalam poket jelaa..
then,next week nye,dok puasa smpai 5 hari beb..sobab,xde duet daa..
dok blanjer sakan..
mane taknye..makanan2 yg best bnyk dijual..
hehee..aku memang suke bab makan2 niee.tapi badan ku xkan mengembang kott..
sape tau knape ek fenomena ini terjadi kepada diriku..hehe
sekian sahaja..nie jela post aku untuk kali ini..xde pape pon..
just wanna wish to all of u..
don't be afraid to face the risk,
yeah..
jgn lupe undi SEPAH..MAHARAJA LAWAK..deng3x..
PEACE YOUHH..

Sunday, June 5, 2011

AsAl Korang Asyik MeNgeLuH jEeEe..?

Kita selalu bertanya dan Quran sudah menjawabnye.

Kita bertanya : Kenapa aku diUJI?..
Quran menjawab, "Apakah manusia itu mengire bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan,"Kami telah beriman, sedangkan mereka tak diuji ? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta ."
<Surah al- Ankabut,ayat 2-3>

Kita bertanya : Kenapa aku x dapat apa yang aku idam-idamkan?.
Quran menjawab, " Boleh jdai kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu, Allah telah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
<Surah al-Baqarah,ayat 216>

Kita bertanya: Kenapa ujian seberat ini?
Quran menjawab, "Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
<Surah al-Baqarah,ayat 286>

Kita bertanya: Kenapa kita rasa frust?.
Quran menjawab , "Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya,jika kamu orang-orang yang beriman."
<Surah Ali Imran,ayat 139>

Kita bertanya : Bagaimana harus aky menghadapinya?.
Quran menjawab , " Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk."
<Surah al-Baqarah,ayat 45>

Kita bertanya: Kepada siapa aku berharap?
Quran menjawab, "Cukupla Allah bagiku,tidak ada tuhan selain daripadanya.Hanya kepadaNya aku bertawakal."
<Surah at-Taubah,ayat 129>

Kita bertanya: Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?
Quran menjawab, " Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin,diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka syurga untuk mereka,"
<Surah at-Taubah,ayat 111>

Kita berkata : Aku x tahan!.
Quran menjawab ," ....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesunggunhya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
<Surah Yusuf,ayat 12>


Kita berkata : Sampai bila aku akan merana begini?
Quran menjawab," Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan."
<Surah al-Insyirah,ayat 5-6>

tengokla wahai saudara-saudari,segala pertanyaan kita,sudah terjawab di dalam Al-quran,walaupun dengan secara lansung @ tidak lansung..

ini membuktikan bahawa Al-quran adalah petunjuk bagi kita semua,dan kembalilah pada Alquran walau apa pon berlaku..

segala yang baik,datg daripada Allah s.w.t. 
segala yang buruk juga datg daripada Allah s.w.t tapi disandarkan pada diri saya yang lemah ini..

peace youh..:)

maaflah ye kawan,da lama xupdate..nampak cam da bersarang da blog nie.. hehe..malas menguasai diri lah,hehe..okey,truskan membaca blog saya yup..


Monday, May 23, 2011

sweEt 19tH..

alhamdulillah..saya baru je mencecah usia 19 tahun beb.. haha. budak2 lagik nie.. ngee. tapi kan,besar tu,memang la da besar,just saya terpikir dan teringt satu analogi dari cikgu saya,bekas HEM SBPI Selandar,Cikgu Baha,uish,beliau nie, HEM terbaik la beb, siap kejut bgun subuh. haha. tapi bukan ini yang saya nak ceritakan, ini die analogi nye..

      kita bayangkan la, umur umat nabi Muhammad s.a.w. just berakhir smpai umur 63 tahun,sama seperti nabi,dan kita ambillah satu tali or pembaris panjang( yang warna kuning tuu..cikgu wat rotan kat tgn tyme skola rendah tuu..) dan ambillah satu senggatan kat 63 cm, dan contohnye,umur saya 19 tahun,then amek la satu senggatan yang satu lagik kat 19 cm,then korang hayatilah,betapa pendeknye different antara due senggatan tu,makin bertambah umur kite,makin dekat jarak kite ngan tahap 63 cm tu.. bukanlah menduga bahawa semua orang akan mati pada umur 63 tahun,just mengingatkan kita,bahwa mati makin menghampiri kita sehari demi hari sehinggalah waktu yang kita menghembuskan nafas terakhir..:)

subhanallah..saya sambut bufday saya nie,secara biase saje,just parents belanjer makan sabtu malam tu,kami sekeluarga memang camnie,after jek maghrib.da masuk da keesokan harinye.hehe. tu yg smbut maghrib 21 MEI tu, hehee.. just kat windmill berdekatan Mahkota Parade,makan ape?..erm,jap eh,saya tunjuk somethin..ngeee..

hahaa.korang teka la ape nie yekk..ngee..xsempat nak amek gmbr nuu..da disentapnye si pelahap..haha

nie die mama,adik bongsu ku,ayah..
thanx mama,ayah..even abg macam nie,result pon xseberapa,tapi kamu berdua still lagik berusaha nak bahagiakan kehidupan abg. cube sedaya upaya. terima kasih ayah dan mama.. i love both of u so strong beb..haha..before makan2 nie,mama ada belikan kek.. nak tgk x kek nye,just simple jee.. saya yg minx. xnak la kek SR yg besar gedabak tu,kang jenuh nak abeskan kat rumah.. hahaa..jap ehh..

dari pandangan atass..
dari tepi..seyes da ada org yg makan kek nieeee..haha












huhuu..ape name kek tu ek,erm,strawberry flan rasenyee..lebih kureng laa..hahaa. then, after makan2 tu, ayah ngan mama ajak la pegi Mahkota Parade lak, beser laa. jejalan kan, da alang2 sampai bdr Melaka nie,singgah la jap kan.. ingtkan ape beb,tetibe mama ajak g kedai jam,wahh.. mama nak beli jam lagik ke?..bnyk tol jam.. hahaa.. mama pulak cakp,ape pulak untuk mama,untuk abang la..dushhh!. haduii.. mama,abg mana lah suke pakai jam2 niee.. aduii.. tade. arahan kene patuhi, kene gak pakai after da beli nie, hehee.. like father like son la. saya ngan ayah sama je kot,xsuke pakai jam, ayah pon,even da beli jam mahal2 pon,jarang gak pakai. hahaa.. then, saya akur jek. terpaksa la dibelikan jam tu. boleh pulak camtu kan. as my birthday present.. tetibe terdetik lagik dalam hati kecil saya, nie kan hadiah yang mama nak berikan kat saya if i get 4 flat for my result,aduii. seyes sedih choii. mama,even die sedih melihat result saya yg xberapa tu,die still nak belikan jam tu kat her only warrior son niee.. thanx mum.. abang akan janji untuk study hard kat u nanti,and get 1st degree honour. i'll mum.. becoz i luve my family very much..syg giler kat mama. die amat memahami..nie la present yg paling mahal pernah saya dapat,and jam yg paling mahal laa pernah saya pakai, kalau x, before nie,jam pasar malam jek.,asal jatuh ckit jek,mak ai,rosak trus. jam RM10 la katekan,fancy2 gituu..hahaa..

J.BOVIER.. seyes xpenah dgr jenama nie,selalu degr,swatch pasar malam jek.^_^

nie,diee..after beli,stret pakai trus,mama suruh.haha.pastu,saya simpan dalam kotak beb.hehe

hhuhu..sampai sini jela entry saya.smile olwez.thanx pada sesiapa yg wish saya tak kire dimana,di FB, via mesej,dalam hati ke,or ape2 medium skalipon,thanx bnyk2,tak mampu nak balas satu2 la.adui.hehe..so,saya doakan korang bahagia dunia akhirat yup.. selamat malam semuaa..^_^

Saturday, May 21, 2011

Result + UPU..

dushh..pertama sekali,syukur kepada Allah s.w.t yang telah mengurniakan saya iman, dan Islam sampai ke hari nie,dan saya mampu lagik celik pada hari nie..melihat kepada tajuk post saya,erm,memang result saya xmencapai ape yg diharapkan,tapi saya still lagik bersyukur.. nie la yang terbaik untuk saya kan?.. sesungguhnya Allah telah mengatur benda yang terbaik untuk kita. smilee, syimir..

result erm, just 3.45 la.. act,target 3.5,so rase selesa skit nak amek engineering and untuk apply JPA,tapi da berlaku,nak camne kan/?.just berdoa pada Yang Maha Esa je la..tawakal jela.doa jep..masih mampu tersenyumm..

plan nak amek mechanical engineering..tapi layakkah saya?..itu menjadi persoalan ketika nak isi UPU fasa 2 nie,ishh2..serius beb.. xpernah rase ragu2 camnie. yelaa.. mase depan gua kot,mase depan bini2 saya lagik(bini je ek) hehee.. mase depan anak2 saya lagik..ishh2.. xleh nie,kene wat pilihan yg terbaik kann. tapi kita sebagai hamba Allah nie,jgn risau,Allah telah menetapkan rezki masing2 di dunia fana' nie..insyaAllah.. pray for me k kawan2.hehe.. tapi,kalau da doakan,jgn gtau saya yup,sesungguhnya doa kawan kepada kawan yg lain,akan makbul jika tanpa pengetahuan kawn yg didoakannya tu..smile for this weekend..:)

Tuesday, May 17, 2011

Selamaatt Hariii Guruuu..

asal aku lambat sgt nie??. hehe. kan semalam hari guru?.. arinie baru nak wish ka?. hehehe..xsempat la nak update2 nie kawan2. ngeege.. xpe2. act,tiap2 hari pon hari guru kan, kite kenelah sentiasa menghargai jasa guru2 kita.. hehee..cehh.. korang janganlah jadi seperti kacang lupakan kulit2, or manusia lupakan kulit kacang?.. ermm.. korang pikir2 la sendri yup. hehehee.. lagi satu,korang jgn lupe eh,doakan guru2 kita bahagia dunia akhirat,then,moga dosa2 mereka diampunkan Allah s.w.t.. insyaAllah. merekalah pendidik anak bangsa yang xjemu2 mencurah kan segala ilmu yg mereka ada..hurm,begitu besar pengorbanan merekaa.. hak3. asal aku tetibe camnie???..huhuuu..

aku nak ucapkan Selamat Hari Guru kepada cikgu2 yang telah mengajar aku selama 14 tahun aku mengalami proses pembelajaran..kat sini lah tempat aku menimba ilmu .. :

1)Tadika Abim,Klang
2) Sek. Rendah Sri Andalas,Klang
3)Sek. Rendah Merlimau 1,Melaka
4)High School Melaka
5)SBPI Selandar
6) PASUM


thanx cikgu2.. I love you'll..nak letak pic,erm,ada la ckit2 pic cikgu2 yang mengajar..hehe..tapi lupe letak katne..ngegege..kames nie,nak g SBPI. sape nak ikot??.. hehe..sorry kereta da penuh la ..hek3

Saturday, May 14, 2011

Priest..

hoho..korang jgn salah sangka lak yee!..tajuk da len macam jekk..huhu..nie pasal cite yg terbaru la deyhh..PRIEST..or bahasa melayu nye, PADERI.. dushh!.. camne lah aku leh tak pasan semalam yup!.. tajuk nye pon da cite pasal paderi, grr tapi xpe la.. janji cite die terbaik!. hahaa..not bad deyhh.. lain la cite nie dari cite before nie yang ad kait mengait ngan vampire..

erm,actually,at the beginning,memang cite nie terlalu holistik kott.. terlalu nampak sagt yang diorang nie mengagungkan kerajaan gereja. kalau korang study history la,xingt lak form brape,time dolu2 kan, kan ad satu story yang mereka dikuasai oleh kerajaan gereja, semuanya gereja yang handle, lebih kureng camnie la citenye.. so, paderi2 nie, before kerajaan gereja nie berkuasa, diorang nie la yang bergadai nyawa bunuh vampire bagai..fuhh perang beb!. ahahhaa..tapi yang tak leh bla nye, asal vampire diorang len ek dari yang kat Malaysia nyee.. hehee.. sumpah len deyh. hahaahah..muke pontianak mereka menggelikan,jijik!..hahaaa

but,cite nie,okelaah!!.. ingt nak tgk cite KONGSI. tapi disebabkan aku pergi ngan family kan,so, kene lah ikut kehendak ayah kuu.. hehe..die memang xbrape suke nak tengok cite melayu kat panggung!.. takut rugi deyh.. hahaa.so, aku tepon member aku,then,die suggest cite nie, fuhh..ingt nak tgk FAST & FURIOUS 5 ,tapi adik aku lak x cukup umur.. hahaa.. then,tertengoklah cite niee.. so,korang kalau nak tgk cite nie, aku setuju laa.. action movie laa!.. full of action.. not have sensored scene,so,sesuai ditonton oleh semua lapisan masyarakat, tapi korang kene beware laa.. jagn  terpedaya ngan kerajaan gereja.. NAUZUBILLAH..
ceriakan minggu korang dengan family tersayang yeahh!..

Monday, May 9, 2011

kaLah or KalAh...

hurm..kecewa,sedih,bengang,ape lagik eh..cam semua jek negatif..hahahah.asal nak emo2 nie. grrr.. relaxla cimirr.. chill laa. senang la kan nak pujuk2 orang.. hahaahha.. tapi diri yg merasa nie,bapek ahh.. tak tenang giler kan. saya pon camtu,selalu ja dok pujuk2 org, memang senang kan,modal air liur ja, tapi sekurang2nye, dak mengurangkan tahap kekecewaan di diri ku ini,thanx my dear friends.. :)

nak tau kenapa saya nie bukan men emo2 nie.hahahaha.. entahlaa.. simple jek kott.. coz kiteorg xdpt layak ke top 16 tournament futsal hari semalam, hahaa..before nie,sama gak, tapi... saya cam terlebih kecewa kali nie kot, coz bnyk sgt mistakes time game. fuhh.. yela2. kawan2 saya datg dari kl,selangor, bayar duit minyak,hotel, tapi tuk2, kalah awal lak. thanx la kawan2 SBPIS.. korang the best laaa.. terharu saya beb, semalam after kiteorg kalah game 3 semalam,saya memang terduduk abes la kat tepi court tu,tapi bebdk len,relax jep, diorang yg tenangkan saya lakk.. diorang tak pikir lansung pasal duit ka,ape ka, memang relax jela, enjoy the game. naseb bek la murah ckit tournament nie,just rm75, selalu memang over rm100 la.. diorg just nak bersama kawan2 seasrama dulu kan. korang terbaik la.. saya seyes cam nak gantung jek kasut futsal tu da, tapi kekawan gak pujukk.. adeyh,cam ape lak kan, hahaa.. maybe kiteorang tade luck kan, yela, da nak dekat 2 tahun x men bersama, susah nak carik chemistry tu balek, hahhaa.. kalau dulu yela, tiap2 petang men sama2, bnyk game kiteorang menang peringkat negeri,daerah. haha.. tapi disebabkan da lame xmen, susah nak carik chemistry blek, hahha. mane xnye, diorang dtg ari sabtu ,lepak hotel, pastu ahad straght g klebang,men futsal. hahaha. tanpa training.. grr.. nak tau x ape result kiteorang men aritu.. jap2.

kupu-puku fc vs 2-raid-3raid fc
                  0  -   3

kupu- puku fc vs  klebang fc
                  4   -    1

mosabbach fc  vs   kupu-puku fc
                 2     -     0

haahha..so,kiteorang no 3 grup la,tak dpt g top 16 team, hampa bai, member2 cadang,pasnie,kene bnyk training bersama laa. hahaa. payahnyee.. masing2 dok jauh kot, erm, tournament seterusnya, karnival futsal harian metro di melaka, awal bulan Julai.. wow!. memang payah la kan, tapi kiteorang just try luck jep, so bnyk lagik time untuk berlatih. huhuhuhu.. saya syg kawan2 saya.. sekian terima kasih. :)

Wednesday, May 4, 2011

cUUUnnnn!

wow!..tajuk tak boleh bla. hahahahaha.. saya baru je tgk weiii. aritu,kawan saya cakp cite die not bad la. tu yg g carik kat internet tu,link donlot tu. huhuhu..sape nak,leh la minx kat saya yup!.. mula2,xtau gak cite die camne,tapi da macam tgh2 tu,baru la leh catchup ape yg nak disampaikan dalam cite nie, tapi kan.. erm,saya cam xleh kaitkan ape kene mengena tajuk tu,ngan jalan cite tu,hahahaha , sape tau,leh la komen entry saya nie eh...huhuhu..tapi best la cite die,membawa seribu makna..hehe

nie la citenyeee..CUN

nie la die,pelakon yang menceriakan filem tuu..


kalau korang nak tau citenye camne,tgk la dulu..best gak la.. sokong la filem tempatan beb.. hehe. cite nie,pelakon utamanye adalah maya karin yang seyes cun, ngan remy ishak yang giler panas barann!.. hahaa..but sweet bai ending cite nie..tgk au.
tagline cite nie..
"sapa kate,KLCC ngan sawah padi tak leh bersatu?.."
hahaa..enjoy the filem deyh..^_^

Sunday, May 1, 2011

ciTe penDek..

Assalamualaikum.haha..da agak bersawang blog nie. hahaa..erm,kali ini,saya nak cite satu cite nie,pendek jek. pakcik saya yang cite kan,.. huhu. tapi tula,pendek sgt,hehe erm, cite die camnie,ada la satu budak kat Palestin nie,memang x sembahyang, x berdoa kepada Allah, x wat ape2 yg disuruh Allah la senang cite.memang ramai la kenal die coz die seorg budak yang jahat,even negara die sedang bertelagah kan,die leh la wat jahat lagik!.ishh2..xtau la knapekan..

tetibe satu hari nie,adalah satu orang ustaz kat sane ternampak budak nie,berjubah,berserban, baru abes menunaikan solat sunat. ustaz tu gile2 terkejut kan,mane taknye,tetibe lak budak yang jahat,dok kat surau baru abes solat kan.dulu punyela liat nak solat..erm,ustaz tu pon,panggil la budak tu .

ustaz = u
budak tue = b

nie la perbualan diorang,tapi saya da puas translate kan kepada bahasa melayu untuk korang , tengoklah, betapa sayangnye saya kan awk semua..hehe. ..

u = wei,budak,sini ko kejap..
b = erh,jap eh ustaz( terpinga2 budak tu pergi,die pon pelik asal la ustaz nie panggil die.)
u = aku boleh tiru ko pakai jubah,pakai serban,dok 24 jam solat,tapi macam mana ada nur kat wajah ko??. n
       nie yang aku tak boleh tiru dari ko..
b = ??(budak tu berlalu dengan keadaan pelik)

amacam?. pendek x pendek la kan cite saya, hehehehe.. tu jek, kesimpulan bagi cite nie, even sejahat mane pon orang,kita jangan lah dok kutuk2 die, tapi doakan lah agar die dikurniakan rahmat dan hidayah oleh Allah s.w.t. nie tak,asal nampak orang dok wat jahat sana sini, dok kutuk2 die la, ape la. xpasal2 jek dapat dosa free, just membenci di dalam hati tidak salah,kerna ia adalah selemah2 iman, kalau nak tegur,g la tegur depan2,tu pon, kalau rase iman tu da seteguh bangunan pencakar langit la. hehe..Allah tidak mengira orang untuk disampaikan hidayah, even budak tu jahat before nie pon, tapi Allah telah kurniakan nur di wajahnye ye,bukan tambah nur kat namanye. sekejap jek, Allah leh kasik hidayah kepada hamba-Nya. so,sama2 lah kita berdoa kepada Allah supaya dikurniakan hidayah dan diberkati dunia dan akhirat,insyaAllah.

smile always my friends. =)

Monday, April 25, 2011

3 hAri..

Assalamualaikum..anybody home?..hehe..arinie,insyaAllah ana nak cita skit la,pasal pengalaman ana ikot tabligh keluar 3 hari di surau kat umbai,sebenarnya,pak cik ana yg ajak pergi,ana pon tade keje nak wat,just pergi jela..

erm,nie nak cite sikit la pasal keje dakwah yg semakin berkurangan sekarang nie,just brape jemaah je yg still menjalankan kerja2 nabi di akhir zaman nie,ana pon 1st time join nie,just mampu 3 hari jek dok iktikaf kat surau tu(tapi tadelah sepanjg masa dok baca Al-Quran)..tu pon,x sampai 3 hari pon,saya dok kat surau tu,sabtu petang,dan balik ke rumah semula dalam isnin tengah hari..hehee. mengelat kan??..hehee.. sekarang nie pon, ada jemaah dari Palestin datg ke M'sia, urm mesti korang tertanye2 kan? asal diorang nak jalankan dakwah kat M'sia lak,sedangkan negara diorang sedang dalam keadaan bergolak,huhu ana pon terpkir camtu gak mula2, tapi kan, sebenarnya diorang nie,jalankan dakwah demi menyedarkan umat2 Islam2 di dunia nie yg semakin lalai dengan keduniaan semata-mata. supaya seluruh umat Islam dapat sama2 bangkit mengangkat agama Allah s.w.t. itu yg payah bagi ana,kerana ana nie telah sgt lalai dengan godaan dunia yg fana' nie. dunia yg sementara. terlalu mengejar dunia,sampaikan tertinggal akhirat di belakang.

Bersama2 ana ketika itu,adalah 4 orang pelajar madrasah,masing2 lebih muda dari ana.and ada la tuk2 guru ustaz yg penuh ilmu agamanye. fuhh!.. mereka amatlah hebat,kerana dapat menahan nafsu dan mengorbankan masa remaja mereka di madrasah,masing2 sedang menghafal Al-Quran nul Karim. sudah berbelas2 juzuk mereka hafal,tapi ana??.. mashaAllah..surah di juzuk amma tu pon terlupe sudah..erm, nie sekadar renungan la kepada kita sebagai umat akhir zaman. ada 6 perkara yg kita perlu ikut dan patuh sepanjang hidup kita selain dari rukun Islam dan Iman.

1) teguh ngan kalimah tiada tuhan selain Allah,dan Muhammad itu,pesuruh Allah
2) solat secara khusyuk dan khudu'
3) ikramul muslimin
4) ilmu dan zikir
5) iklas niat
6) dakwah tabligh

erm,kamu semua kalau nak tau bende2 tu dgn lanjut,bolehla beli satu buku yg betajuk, "Muntakhab". harganya dalam rm30. tadi ana baru pegi MPH dan ada juga dijual di sana. insyaAllah,kita dapat sama2 amalkan dan sampaikan kepada yg tidak tau.sesungguhnya,jihad yg utama ialah DAKWAH

sekian sahaja,post ana kali ini,just untuk peringatan kepada diri ana sendiri ngan kawan2 yg ana sayangi. ingatlah bahawa dunia ini hanya sementara..

Wednesday, April 20, 2011

cUtiiiiiiii...

Assalamualaikum semua..sihat x?..erm. saya sihat jek. yela,almaklumlah,da cuti,and akan berpanjangan sampai bulan 9 kott..after raya baru masuk degree. huh!. nie sebab nak samakan dengan international student la nie, tu yg masuk lambt. hehe. saya nie,even da cuti pon, bukan ada masa terluang sgt pon + kemalasan untuk mengupdate blog.. hahaa..maafla ye blog sygku.. aku telah menduakan kau..hehee..bukan pe,saya nie baru je balek melaka tersyg nie,hari ahad petg aritu kott.. but,hari Isnin da kene keja ngan bapak saya..wawawwawaa!..ayah!..saya baru nak rehat kot.. hehee..act,saya xkisah pon..dari dok umah,komfem membuta. skung nie,ada la wat ckit2 keja ayah nie..erm,entry kali nie,saya nak menyenaraikan apa yg akan dan perlu dibuat sepanjang cuti niee..huhuhu..

to Do list....

* saya nak tolong ayah je kott..maybe org lain sibuk nak keje kat luar,tapi saya x kott.. memang la perasaan nak pegang duit hasil usaha sendiri tu ada,tapi mak saya cakap,dok umah jela nak,tolong ayah awak nie,belajar somethin ngan bussiness ayah awk tu,time tengah fresh nak blaja nie,study la.tok sah nak keje2 nie,hehe..tu la kata2 mak saya.. betul gak kata mama,skung nie pon, ayah saya ngah keja sorang jek,selain die nye kerani tu,so,kalau saya ada,leh la ringankan beban die,but,saya jadi pemandu die jek..hehe..oke la what,kurang2 nya,tadelah ayah saya penat sgt kan??..selain tu,saya memang jadi driver untuk adik2 saya balek dari skola skung nie..hehee

*saya nak study serba sedikit pasal automotive..:)
camne ek nak bgtau..saya da mula interested ngan bidang automotive nie..hahaa. maybe amek automotive engineering time degree nanti kott.. insyaAllah la ye,yela,camne x interested nye,ayah saya suruh gak study serba sedikit tentang ECU..hahaa..korang tau x binatang ape tu ECU tu?.. tu la engine control unit dalam kereta kita..saya study la ckit2 dari internet kan,even x paham sgt,tapi dapt la ilmu skit2 di samping membatu ayah saya nie dalam mempelajari ECU..ermm..

*insyaAllah,saya nak khatam Al-Quran sekali pon jadikla sepanjang cuti nie..
yela,sape2 yg da cuti sama ngan saya tu,jgn lupe ibadah ye,bace2 la al-quran tu..saya pon jarang gilak kot bace kitab suci tu,yela,lalai ngan duniawi nie..moga kita semua x terlalu lalai ngan duniawi nie yang hanya sementara..

erm,rasenye tu jela kot dulu,point2 tu semua akan memenuhi cuti  nie,kawan2 blogger ku yang sama cuti gak nie,harap korang dapat memanfaatkan cuti anda sebaiknya..insyaAllah..sama2 kita doakan agar kita diberkati dunia dan akhirat..=)

Sunday, April 17, 2011

go0dBYe..

halooo0o0..anybody home?..hehe..sorry la,da lama tak update blog,yela,sibuk habiskan masa berjalan2 ngan kawan2..saya tak suke betul ngan satu perkataan nie..tapi setiap orang akan melaluinye, setiap pertemuan,mesti ada perpisahan..x kira la ape bentuk perpisahan. haha..asal nak sedih2 nie.. memek muke memang ta leh watpe la kan, sedih tu, memang la sedih kan, tapi kite kena lah terima hakikat.. yang i'm officially ex PASUM. hahaa..tak sangka,setahun nie, memabawa pelbagai kenangan suka dan duka, even sibuk belajar(belajar la sgt kan)..tapi still ada benda yg nak dirindui..especially my housemate,yg 3 org lagik tu..haha..korang bayangkan la..katil ada 2 je,tapi tidor sampai 4 org..ahhaa.si jiran membawa tilam nya ke bilik saya..hahaa.bersempit la kami..tapi seronok bai!..tak best dok dorang jek..yela,beser dulu dok dorm sampai 16 org kan,tu yg nak riuh rendah skit bilik nie..hehee..saya juga merindui bebudak kelas saya..C3 group members..even kami tak berapa rapat di luar,kadang2 memang bersama,tapi kami sepakat je wat sama2, copy mengopy time kuiz..hahaa.its cool babe. huhu,biarlah kesedihan nie bertapak di hati.setahun yang memberi seribu makna..dulu macam nie la,time habes SPM,nak tinggalkan asrama,punyalah sedih,sama macam sekarang. setahun yg amat pendek..ahhaa..sedih baii...nak wat camne,,ada rezki kite jumpelah eh..insyaAllah..kalau kita saling mengingati,tak kan lupenye kekawan yg cheerfool nie..hahaa.adui..sedih..nanti saya update la pasal perjalanan yang kiteorg lalui hujung minngu nie..ehhee..okey..mood sekarang..memang sedihh..tapi cover la kan..macho hak?..hehe..



nie la ahli c3 yg bakal dirindui nanti..hehe

3 org yg membising kan bilik yg satu..


hanya zaman belajar je yg mengajar kita erti sahabat & remaja
bila zaman itu berlalu,
nescaya ia xkan kembali,
masa ini jua kita membawa haluan masing2
mungkin sukar untuk kitasemua bersatu kembali
dalam 1 tempat sekecil 1 bilim darjah,
belajar,makan,main bersama,
terbukti zaman pelajar adalah zaman remaja 
yg sukar dilupakan
mungkin 1 hari nanti,
kita akan menangis kerna
rindukan zaman belajar yg sgt indah...

i will miss each person of u..

Sunday, April 10, 2011

haRi tuU..dan selaMaNya..

Assalamualaikum semua! yeah..da lame da tak update..hehe.bukan pe. tuan empunya blog nie..amatlah 'busy' dengan study nye..(busy la sgt kan!).. hehee..hari nie.aku ada la cite yg aku nak cerite ckit kat kawan2..ehehehe..

   aku nie..amatlah tension study!..cehh..(tension la sgt!>)..hehe..hari jumaat kelmarin,aku nak sgt main futsal nie!..tahap sangap nie beb.kritikal giler. so,aku decide la mesej kawan aku kat sunway tu,nak main futsal kat sports planet, tapi apakan daya(sila nyanyi cam lagu raya tu..)..tade org nak main minggu nie, maksud aku, masing2 busy la minggu nie..then,aku lepak jela kondo member aku tu,. best gak beb..siap ada swimming p0ol lolz..sempat la aku kuak kupu2 ckit petg jumaat tu.(erm,setakat nie,cam tade kene mengeno ngan tajuk lagik..)..hehee..

    Malam tu, member aku tu ajak la main badminton..maka,aku mainlah dengan penuh semangat tanpa memikirkan yang aku sedang final,sekian terima kasih.. hehe..then,kiteowg keluar la g makan dalam kol 1 tu.. hah..baru nak start cerite nie. erm..kiteowg keluar la sampai hartamas.diorang kata,ada tempat baik nye untuk "SHISHA".. wow!..adakah aku nak ber'SHISHA' malam nie??..hehe..penuh ngan persoalan.. maka sampai2 jek,aku panggil la mamat waiter tu..mintak makan2 kan..seyes lapar giler!..even before main badminton da makan char key tiow!..atui.lapar lagik.erm,sambung balik, member2 kawn aku tu,apa lagik!.g la order shisha pilihan diorang..ngee excited nie beb!..hehe..perasa apple peach ngan ape entah,lupe lak aku..pas kiteorg makan2,diorg mula lah ber'shisha' tu..maybe trend skung kan?.mane2 pon nampak org bershisha.tiba2,ada la satu paip yang dihulurkan kepada aku,.but I'M NOT SHISHAER OKEYY!..tu la statement yg aku keluar kan..hehe.x sangka aku..aku mampu meluahkan nye.. hehee..bukan pe, ada jugak yang tidak merokok,tapi bershisha actually la kan,shisha 400 kali lebih teruk dari rokok beb!..tapi I'm not a smoker and shishaer..hehe..dulu kan,ada lah orang cakp ngan aku.macam nie perbualan aku..hehe.siap nak bgtau kan.ngeEeEe.
 

                  "oi,syimir,aku komfem la,ko kan hisap rokok nanti..komfemnye la!.",kata2 dengan penuh yakinnya oleh kawanku.
i                 " hahahahhaa..tadelah..aku berjanji,aku takan sentuh bende tu!..kite tgk da besar nanti..",kate2 ku yang begitu yakin dengan diri ku ini..

hahaha..camtu lah perbualan kami,skit jela. takan nak tulis panjg2 kan. hehee..persoalannya ,adakah aku mampu menunaikan ape yang aku ckap tu?.aku rase aku mampu..ko bayangkan la.time diorg layan shisha tu,diorang adalah ajak 2orang budak yang mukanya agak skema. hahahaha..aku x skema okeyy!..baru lepak sekejap,bdk 2 org tu,da mule menampakkan reaksi yang menunjukkan diorang busan!.. hehee..then,smpai la paip shisha tu kat salah sorang dari mereka..haha..dia amek paip tu,then try lah!..wow!..sumpah tergugat beb!..bebudak skema da try!.bila lagk aku nak try kan?..wawawawa..hehe.namun,iman ku masih kuat. aku masih x sentuh lagik2 benda2 camtu..time 2,adalah bebudak perempuan yang turut bershisha,tetiba aku teringat la,bahawa,ada 2 negara yang telah mengharamkan shisha di negara mereka,iaitu Palestin ngan Arab Saudi..yang kat Palestin tu,kerajaan Hamas telah mengeluarkan statement hanya perempuan sahaja yang diharamkan,tapi kat Arab Saudi,laki dan perempuan diharamkan..fuhh.. persoalan lagik, bilakan negara kita kan mengharamkan nya seperti negara2 Islam tu.?..terus menjadi persoalan.

       erm,even aku x layan shisha time tu pon,aku da jadi second smoker gak!..hahaa.yola,da duduk kat situ,telan la asap shisha yang berkepul2 kat situ..hahaa..korang tau x effectnye?..petg semalam,kat bilik aku la,aku boleh lak lupe mana arah kiblat kat bilik aku.time tu ASAR bebb..hehe..korang bayangkan la,teruk effectnye!.ahahahahaha..so,jangan la telan asap2 shisha tu,even baunya harum sungguh..hahahaa..

So,tolonglah jawab persoalan2 aku tu eh..ehhee..mengenai tajuk aku tuu,erh,aku tak kan hisap roko ngan bershisha sejak dari harituuu..dan selamanya..!..

Monday, April 4, 2011

dEkat suDahh..


hamek ko..esok kot final exam ku..hehe..erm..adakah aku sudah bersedia?..erm..boleh la..tade la sedia sangat.. Just ape yang aku mampu la..maklumlah..aku nie pon,stock2 studi last minute gak!..tu pon payah nak masuk kot..da tepu sangat da nie..hehee erm..tapi nak wat camne.. aku kene terima hakikat yang esok aku da start FINAL !!..hahaa.. x sedar pon da setahun kat sini.. Ishh2.. sedihgak la nak tinggalkan tempat nie.. hoi mat,tayah la nak tacin2 tyme nie okey!..ehhe..pasal tacin2 nie,aku cerite after final la eh..ngeeEeEe.. dan dengan ini..aku isytiharkan..ESOK AKU FINAL..so..kawan2 ku..harap doakan la kesejahteraan aku untuk menjawab exam dengan jayanya eh..plez2x..takut hati x tenang la pulak kan..maklumlah..aku nie..banyak sangat buat salah ngan orang..so,mintak ampun segala dosa..mintak maaf zahir dan batin..dari hujung kaki ke hujng rambut..(cehh..cam Hari raya dahh..)..mintak ampun ya dong..

JADUAL EXAM

5/4 = COMPUTER SCIENCE
6/4 = BASIC CHEMISTRY 3
7/4 = BASIC PHYSICS 3
8/4 = ENGINEERING MATHEMATICS
11/4 = PROBABILITY & STATISTICS
12/4 = ALGEBRA & CALCULUS
13/4 = BASIC CHEMISTRY 4
14/4 = BASIC PHYSICS 4
15/4 = ENGLISH PAPER
16/4- SEPTEMBER = sape2 nak keluar ngan saya(cehh..serius x muke x malu)..

<saja je kasik jadual..setiap hari exam pukul 9-11.30 pagi..so,tolong la jangan mesej saya time2 nie..takut terlupe la silent..then,keluar la ringtone yang memacam..hehe..(serius ko perasan lagik.sape entah nak mesej ko)..>


setelah aku berpulun 2,3 malam nie..
maklumlah,study last minit..
esok aku nak jawab exam..
aku mengharapkan yang terbaik je dari diri ini..
usaha dah..pasnie..tawakal kepada Yang Maha Esa..

InsyaAllah
Allah bersama orang2 yang ikhlas berjuang di jalanNya..
ikhlaskan lah niat..
nawaitu..
kerana Allah S.W.T
banyak kan lah berdoa wahai SYIMIR


last sekali..best wishes to all PASUM 2010/2011
hope korang berjaya menempuh final nie dengan jayanya..
tawakal pada Allah..
setelah usaha kite setahun nie..


JOM!!!..
kasik gegar DEWAN PEPERIKSAAN UM..
LILLAHITAALA..
bak berjuang di Jalan Allah..
JIHAD..



p/s =>


           Go0d Luck and best wishes to those yang amek Exam gakk.xkire la exam pe..even amek test memandu pon..saya ucapkan..SEMOGA BERJAYA..especially to u..SYIMIR IZAAN..hehe..and MY LOVELY C3 MEMBERS..

Friday, April 1, 2011

Fuhh..


post kali nie..mampu diungkapkan dengan gambar2 sahaja..
pictures give thousands of meanings...
minggu depan kot final exam..erghh..
tapi saya tak amek LAW okeyy!..


tapi saya x la seperti di atas..sebab saya malas..


saya ikut pesanan di atas..hehe..tu yang x study tu..


kekadang sampai macam nie kottt..(okeyy..saya tipu anda)..ehhe


banyak lagi x bace..hadoi haii..


saya tanak la macam nie..termenung saja tunggu jawapan..
turun dari langit kot jawapan tuu..


tapi nie yang saya nak sangat!!..

tapi saya tak boleh la tension2 kan..
smile everyone!..
especially to me..
that tension to study physics now!..
chill yeah!..

Thursday, March 31, 2011

G.O.P..yeAh!

HELLO everybody.I'd finished my G.O.P...GOP?..Whats that?.euww..hahaa..its stands for group oral presentation..seriusly I'm felt afraid as long as the G.O.P is not finished more..but now..i feel more relieved than before..eventhough the final exam is just around the corner..WOW!..the scarriest event I waitin' for..hahaa..truthly I said that, this oral presentation always disturbing my mind..to think about my final,then to think for my GOP ..fuhh..Alhamdulillah..now,I can concentrate 120% for my final!(haha..can I??)..sincerely ..I feel very nervous to speak English in front of my friends..hahahaha..why hah?.erm..I have a very bad English u know..I cannot speak fluently la..hehe..I'm very lucky because my group members can do well to backup my points!..actually..each person must to speak about 4-5 minutes.so,each group must present about 16-20 minutes.not to long rite?..but  the nervous was controll myself to speak very fast la.but I cannot blame towards my nervous.becoz.I hate to read any English Books to improve my speaking...hehe..sometimes,I cannot understand what I'm talking about..hehe..cronic rite?..huhu..I want to introduce my group members..we're all wearing in black today...then,I want to show u,how black we're today...hehe
.
MY GOP MEMBERS...

1 .Yazrin Afif 
2.Syimir Izaan
3.Masthura Yahaya
4.Safirah Adam

me-yazrin-mas-fiera



do u see how nervous I am?
dearest C3..I love u all beb!




thats all my group members. we're present about the world of blogging..hehe..and I'm present about the advantages of blogging..hehe..surely it's a simple task rite because I'm a blogger..even just a newbie..hehe..thanks to those that follow my blog..and a thousand kisses to all of u...haha..do u accept that?..ahaks..okey..chill everyone..have a  nice day everyday..XP


Tuesday, March 29, 2011

pErmaTa YanG diCaRi...

Hadirnya tanpa ku sedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku  ini
Anugerah kurnian Ilahi
Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku dengan ketentuan Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru ketemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan ku miliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan ku batasi dengan syariatmu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat bergantung harapanku
Ku harap diriku sentiasa di bawah Rahmat-Mu

kenapa lak tetiba je mamat nie nak post lirik lagu blog die?..haha..bukan pe..saya suka lah..but..i'm not in love k..bukan lah tanak ngaku.memang la lirik nie cam 'JIWANG' kan..tapi..ia boleh menenangkan hati2 yang terluke dek mainan duniawi nie..k..chill ya semua..=0

ingtkan nak mesej je pesanan nie kat semua follower saya..but..cam susahlah kan..
dis is da mesej..=>
                           kamu semua fikirkan la asal saya BOLD kan certain words kat atas tu..Assalamualaikum.
                           

Sunday, March 27, 2011

Advantages of Blogging

1)Writing habit improves


Imagine a day when you wrote your first blog post. I am sure it is not up to the mark and you hate it because of your terrible writing. But when time passes blogger undestand the importance of writing. Blogging improves you writing habit to many folds.


2) Favourite Hobby


Blogging is the favourite part-time hobby of any blogger. They love to spend on internet to research new ideas for their blog post. Their research include Google ,Wikipedia and  various online resources which can capable to boost anyone's knowledge.


3) Money


Money is the most delightful feature of blogging. There are many factual ways to earn online money. Bloggers usually didn't start blogging for making money. But after time passes they realize importance of making money through blog.


4) Knowledge


Blogging brings lots of knowledge. From Wordpress to blogger, server to host, blogging to make money online,resources to online tutorials, bloggers get aware of all the small to big things present on the internet . Also blogging teach people to use internet resources effectively.


5) New Contacts


There are a lots of meets organized by blogging community in the city where bloggers meet each other's and share their thoughts. Blogging is all about meeting new peoples in the blogosphere.

Saturday, March 26, 2011

berMaLam dI laNtai se0ranG leLaKi

Assalamualaikum...cam beser la..arinie,ana nak kongsi satu cerita la..maybe ini cerita rekaan semata2..tapi ini boleh la menyedarkan diri kita yg selalu leka daripada mengingati Allah s.w.t...selalu melakukan dosa..tidak ketinggalan juga ana sebagai hambaMu yg lemah Ya Allah..jadi,ana haraplah..kalau sape2 yg berpeluang bace note nie,bacelah smpai abes,insyaAllah..ia boleh menyedarkan kite..=)

                       Begini kisahnye..(jeng3x)...,kisah berlaku ketika 1 rombongan guru pelatih ke tmpt bersejrah. Tempt itu sungguh sepi dan lengang. Al maklumla..kate tmpat sejrh..bukannye funfair nak bisng2 kan..maka,guru pelatih turun la dari bas. pegilah mereka menikmati kesan sejarah tue..(kononye la)..Nak dijadikan cerite,ada la sorang guru pelatih gurl yg sgt tekun mencatit(ye2 la tu..),tanpa disedari,terpisah dgn kumpulan guru yg lain..

                       Then,cikgu2 lain lak ingt semua da ada dalam bas..so,meraka chow la..Trainee yg tertinggal tadi da gabra..mane taknye..sorang2 kot kat tmpt sejarah..wat nye hantu Jepon kluar..haha..naya beb..So,die tekad la berjalan kluardari tmpt tu..jumpelah satu kampung...tapi kan..die round la kat kmpung tu..cam da tade org jek..jalan punye jalan..jumpelah satu pondok. Die ketuk la pintu..keluar la seorang pemuda.Lalu trainee tadi pon menceritakan masalahnye..

                       Masalahnye..waktu tu da nak maghrib..jalan ke jalan utama,jauh sgt kott..so,lelaki tu suruh la trainee tu tidor di pondok tu jek..esok baru die hantar keluar trainee tu..Trainee tu di suruh tidur atas katil,tapi laki tu tidur kat atas lantai berhamparkan sehelai kain lain bergantungan sebagai pengadang dia nagn trainee tu. trainee tu da takut giler da..ta boleh tido wa cakap lu..laki tu pulak, bace novel(ececeh..) kat penjuru pondok tu..tiba2..laki tu tetibe je tutup novel tu,dan pergi kat lilin yg menyala dan membakar jarinya satu persatu..(wow!).. Trainee tu apelagi..cuak giler..coz,ingatkan laki tu wat ajaran sesat ke ape kan..maka,due2 ta xtido sampai pagi. Hamek ko..

                       Bila da pagi,laki tu hantar la gurl tu kat pekan..bole la dapt bas ke ape ke nak balek rumah kan..balek2 jek..ape lagik,trainee tu cerite ta la kat parents die..Parents die due2 heran..dan pelik..tgk anak die cam lesu jek..Si bapa nak la jumpe laki tadi tu,so si bapa menyamar la jadi pemburu yg tersesat..tyme jumpe jek,dalam hati si bapa,pelik la tgk jari2 tangan laki tadi berbalut dan si bapa tanye la sebabnye..so,lelaki tu cerita la bahawa ada 2 malam lepas,ada sorg perempuan cantik elok paras rupa( sejuk hati bapak tu,dengar anak die dipuji..hehe)..untuk tumpang bermalam di pondok die. Dan sudah tentu iblis sudah bersama mereka. Disebabkan takut terjadinya sesuatu,laki tu mebakar jarinya satu persatu supaya dapat menghindarkan diri daripada memperkosa permpuan itu.

                    Mendengar penerangan laki tu,si bapa pelawa la laki tu dtg ke rumahnye dan berhajat dan kahwinkan anaknye dengan laki tu,tanpa diketahui laki tu yg bahawasanya perempuan yg akan dikahwininya adalah perempuan yg menumpang tidur di katilnya 2 malam yg lalu..

so,moral of the story..jangan la bagi org yg bukan muhrim,xsame jantina ngan kite,tidor kat tmpt kite..kalau x,kene potong jari la jawabnye..hehe..gurau jek..

Moral Cerita

Apabila kita nak buat dosa tu,cubalah kita letakkan tangan kita atas api. kalau kita mampu menahan api kepedihan tanpa rasa sakit,lakukan la dosa tue..TETAPI kalau x..tayah buat dosa tu.......

Ingatlah bahawasanya api dunia nie,telah di hilangkan bisa neraka selama beribu2 tahun baru diletakkan di dunia, dan cuba kita bayangkan dan rasakan kepedihan api sebenarnya iaitu 
API NERAKA..

Ana harap,kamu semua dapatlah amek input2 dalam cerita nie eh..yang baik2 je au..so..same2 lah kita saling mengingati..kerana manusia nie,sering lupe..dan perkataan manusia nie pon berasal dari perkataan arab,iaitu,nasi..(kalau xsilap ana la..)..iaitu lupa..sesunguhnya lupa tu,penyakit manusia ..=)

Wednesday, March 23, 2011

oWez ComPlainT about tHis...

Pe0plE
ofTen 
c0mPlain

whAt 
a sMall
w0rld
we've got

ME??..
erhh..

I'd 
rather 
haVe 
it sMall
&
haVe mEet 
YoU..

thAn
haVe 
iT
so0o0o0 
biG
bUt 
mIsSed
kn0wiNg 
YoUuUu!...
(^_~)

P/s___^_^____
                                      Try to know u better from day t0 day....(^_^).....
                                             even u did not know i'm trying to know u.....

Tuesday, March 22, 2011

BeRat aku...

hahaa..assalamualaikum..asal tetibe nak cite pasal berat aku nie ek?..erm..ahhaa..berat aku dah bertambah wei!!...setelah setahun dok kat kl nie..hehee..tadi ada la bace kawn saya punye blog. about nie la.ckit2.
she's said dat. xbermakna org kurus ,kolestrol nye rendah!. oh my god..haha..tetibe takut lak kan..aku memang la kurus..ta buncit pon(okey.ini saya tipu)..tapi tadelah terpkir pon pasal kolestrol!...hahaa..mama slalu ckp..jangan makan kulit ayam..hahaa..but mum,it's da delicious part ..rangup kot..hahaa..i'm not surprised la kalau tau yg  kadar kolestrol dalam badan aku tinggi..ngeee..tapi yang aku tau...

                      AKU MEMANG SUSAH NAK GEMOK....

hehee..asal ak cakap camtu?/..errrmmm..agak2 korang?..hahaa..sebanyak mane aku melantak pon..takan gemuk kot..korang bayangkan lah..time awal2 masuk PASUM dulu..dalam bulan 5 la..berat aku,erh...55kg je kot..skung nie..60 je KOTT..ahhaaa..kalau kawan2 aku la..diorang ckp.."ko nie berat tulang je ke?.."ko nie,asal la berat sgt?.."..hahaa..macam2 kot diorng tanye..hahaa..diorg jeles kott...ehahaa..butt...i dun want be like dis..


                                                 or like this..hahaaa.


hahaa..kurus la sgt kan..hehee..aku..maybe dari luar org nampak memang kurus ja,..tapi mengikut BMI,i'm normal okey!...once again..NORMAL okey..kalau xcaye..cube la kire..hahaa..berat=60kg,tinggi,163cm. hahaa..amacam?..ta caye kan..hehee..erm..entahla..xtau camne leh lak naik smpai 5 kg o0o0..tapi..memang payah la aku nak naik berat..becoz,i'm think dat my metabolism is very high kot..tu yg makan banyak pon tak effect..hahaa..nie berat naik pon coz da lame aku tak g exercise..dok terperap kat bilik ja!.ahhaa..my mum pon slalu ckp,nie kene letak banyak nasi ckit,askar nak makan..hahaa..nak tergelak pon ada..hehee..I LOVE U, MUM..
okey..smpai sini jela post aku kali nie..dududu..tata..nite everyone..=)

Saturday, March 19, 2011

Indahnya hIdUp ber'cOupLe'

erm..this precious morning,i want to share with u all..about something new that i got yesterday..hehe..actually on the pamplet..hehe..but i really want to share with my dear fwens bloggers..ngeee..its something about marriage in a early age..=)..so,i thought,maybe its a little smile on ur face after reading my article that i copy from the article..but its in malay la..too lazy to translate to english..hahaa..then,i'm not really good in English..band 3 je kot..hahaa...ok,i want to begin..hehe

Siapa kate xbole couple??!//...Couple la..tapi kenalah 'couple' yg halal...iaitu BERNIKAH ye..

"dan kahwinkanlah org2 bujang(laki dan pompuan)dari kalangan kamu dan org2 yg soleh dari hamba2 kamu,lelaki da pompuan. Jika mereka miskin,Allah akan memberikan kekaaan kepada mereka limpah kurniaNya kerana Allah S.W.T Maha luas rahmat dan kurniaNya lagi Maha Mengetahui"{An-Nuur:32}

=)  BERNIKAH....

jika pelbagai alasan yg dikemukakandemi mengatakan bahawa nikah di alam kampus itu mustahil,maka khitbah adalah solusinya.Nikah khitbah adalah sama seperti nikah biasa mengikut hukum dan perundangan Islam yg mempunyai 5 rukunnya iaitu..suami,isteri,wali,saksi,aqad(ijab qabul)

=)  NIKAH KHITBAH...

kelebihan nikah nie,ialah mereka adalah pasangan suami isteri yg sah mengikut hukum agama. Andai dalamtempoh itu mereka bertemu,keluar la,dating,study same2,even mereka mengadakan hubungan persetubuhan pon,ianya tidak salah..

Kedua2 pasangan x perlu duduk sekali,xperlu mencari rumah,xperlu tangung satu sama lain..etc.Nikah adalah untuk m'halalkan perhubungan & juga membina kematangan..

=)  PERBAHASAN HUKUM..

Salah 1 dalili yg digunakan oleh sebahagian para ulama' ialah perkahwinan Rasulullah S.A.W. dengan Aishah r.a menurut hadis yg diriwayatkan oleh Bukhari dan muslim,Rasulullah S.A.W. telah mengahwini Aishah ketika berumur 6 tahun,dan hanya duduk serumah ketika berumur 9 tahun. Hadis ini menjadi dalil berlakunya akad nikah,maka bukan kewajipan bagi memperlai untuk teus tinggal serumah terutama atas persetujuan kedua phak untuk beberapa tempoh yg dipersetujui.

=)  RISIKO

Perkahwinan di kampus ini juga x sunyi dari risiko. Pernikahan di kampus hayalah salah satu kaedah rawatan untuk gejala maksiat di IPT..Sekurang-kurangnya,walaupun ia berisiko,ia masih dapat mengelakkan risiko yg lebih besar. Namun,bagi mereka yg x terlibat dengn gejala berpacaran,adalah digalakkan untuk mereka hanya menumpukan perhatian kepada pembelajaran.

o0key..konklusinya..bebanan nafkah itu x diwajibkan ke atas suami sekiranya kehidupan biasa suami isteri belum berlku.Bagaimanapon,sekiranya suami isteri tersebut keluar bersama,maka tiada halangan dari segi syara' kerana mereka adalah suami isteri yg sah..Akhirnya,walau apepon tindakan yg diambil,pastikan mardhatillah menjadi matlamat utama..

=)  NIKAH..
        c0NnectIng Pe0opLe..




ahah'...that's all my article today..a little bit knowledge to share wif u all..hehe..i think,i also want to do like this..hehe..when i meet with the RIGHT gurl..and make a 'halal' relationship with her..insyaAllah..=)..so,I hope,all of my friends can take a note about this..yeah!...so,i end my post today with Assalamualaikum..
keep smile..=)